فلوراید تراپی چیست؟

فلوراید تراپی چیست؟ مزایا و معایب فلوراید تراپی

فلوراید تراپی چیست؟ مزایا و معایب فلوراید تراپی

فلوراید تراپی چیست؟

 

فلوراید ماده ای معدنی است که از کودکی در مدارس طرز استفاده از آن را به ما آموزش داده اند. فلوراید استحکام دندان ها را بالا می برد تا در مقابل پوسیدگی مقاوت بیشتری از خود نشان دهند و در واقع یکی از راه کار های موثر برای مقابله با پوسیدگی است. پوسیدگی دندان در دندان های دائمی که رشد می کنند احتمال بروز بالایی دارد مخصوصا در کودکان و افرادی که به خوبی از مسواک استفاده نمی کنند و یا بهداشت دهان و دندان را به درستی رعایت نمی کنند.

اولین دندان آسیاب دائمی حدودا در سن ۶ سالگی پدیدار می شود. امکان پوسیدگی این دندان بسیار بیشتر از سایر دندان‌ های دائمی است. این روش درمانی از پیشرفت دندان های پوسیده جلوگیری می کند. پوسیدگی زمانی ایجاد می‌ شود که باکتری‌ ها روی دندان‌ ها و لثه‌ ها جمع شده و لایه چسبنده ای از پلاک را تشکیل دهند. پلاک، اسیدی تولید می‌ کند که باعث فرسایش دندان‌ ها و بافت لثه می‌ شود. اگر پلاک لایه مینای دندان را بشکند، باکتری‌ ها می‌ توانند اعصاب و خون هسته دندان را آلوده کرده و به آن آسیب برسانند.

فلوراید تراپی چیست؟

فلوراید تراپی عبارت است از انتقال فلوراید به دندان به صورت موضعی یا سیستمیک که برای جلوگیری از پوسیدگی دندان استفاده می‌ شود. معمولا فلوراید به صورت موضعی با استفاده از ژل، لاک، خمیر دندان یا دهان شویه روی دندان‌ ها اعمال می‌ شود.

استفاده سیستمیک هم شامل مصرف مکمل فلوراید با استفاده از قرص‌ ها یا قطره‌ هایی است که می‌ خورید. این روش کمتر استفاده می‌ شود اما در بعضی از کشور های اروپایی رواج دارد.

بهترین روش فلوراید تراپی این است که به دندان پزشک مراجعه شود تا نتیجه ی بهتری دریافت شود. از زمانی که دندان های دائمی در کودک رشد می کنند بهتر است این روش پیشگیری از پوسیدگی هم آغاز شود. و به صورت مرتب هر سه ماه یک بار برای انجام فلوراید تراپی به دندان پزشک مراجعه شود. موادی که دندان پزشک استفاده می کند دارای قدرت اثر گذاری بیشتری است .در نتیجه کیفیت بهتر و سلامت بیشتری به دست خواهید آورد. روش های درمان خانگی آن هم موجود است که البته باید تحت نظر پزشک انجام شود .

فلوراید تراپی چه فایده ای دارد؟

  • باعث بهتر جذب شدن کلسیم و فسفات به دندان ها می شود
  • از مینای دندان ها در مقابل باکتری ها جلوگیری می کند
  • احتمال ایجاد پوسیدگی را بسیار کم می کند و اگر دندانی پوسیده باشد از پیشرفت آن جلوگیری می کند
  • از رشد باکتری ها جلوگیری می کند و احتمال دندان درد را کاهش می دهد در نتیجه از احتمال وقوع عفونت لثه پیشگیری می کند

فلوراید درمانی علاوه بر رفع پوسیدگی برای بعضی از افراد هم کاربرد دارند مثل :

  • افرادی که بیماری‌ های دهان خشک دارند: خشکی دهان در اثر بیماری‌ هایی مانند سندرم شوگرن و برخی داروها (مانند داروهای آلرژی، آنتی هیستامین‌ها، دارو های ضد اضطراب و فشار خون بالا) ایجاد می‌ شود. خشکی دهان ناشی از بیماری‌ هایی مانند سندرم شوگرن و پرتو درمانی سر و گردن باعث می‌ شود فرد بیشتر مستعد پوسیدگی دندان باشد. پوسیدگی بر اثر کمبود بزاق باعث می‌شود که ذرات غذا شسته شده و اسیدها خنثی شوند.
  • بیماری لثه: بیماری لثه که پریودنتیت نیز نامیده می‌ شود، می‌ تواند بیشتر دندان و ریشه دندان شما را در معرض باکتری قرار دهد و احتمال پوسیدگی دندان را افزایش دهد. ژنژیویت مرحله اولیه پریودنتیت است.
  • سابقه حفره‌ های مکرر: اگر هر ساله دندان‌ های شما دچار حفره می‌ شوند، بهتر است از فلوراید اضافی بهره مند شوید.
  • وجود تاج، بریج یا بریس: این درمان‌ ها می‌ توانند دندان‌ ها را در نقطه‌ ای که تاج با ساختار زیرین دندان یا اطراف براکت‌ های دستگاه‌ های ارتودنسی برخورد می‌کند، در معرض خطر پوسیدگی قرار دهند.

فلوراید تراپی چگونه انجام می شود؟

دندان پزشکان درمان‌ فلوراید را به شکل شست و شوی بسیار غلیظ توسط فوم، ژل یا وارنیش ارائه می‌ کنند. و ابزار درمان وسایلی است مثل سواب، برس، سینی یا دهان شویه انجام شود. این روش‌ ها دارای فلوراید بیشتری نسبت به آنچه در خمیر دندان وجود دارد هستند.

فلوراید تراپی توسط دندان پزشک فقط چند دقیقه طول می‌ کشد و ابتدا دندان ها را با برس و خمیر مخصوص شست و شو می دهد و پلاک ها و جرم های بین دندان ها را جدا می کند، سپس فلوراید را روی دندان های شما اعمال می کند. ممکن است از شما خواسته شود تا ۳۰ دقیقه پس از درمان از خوردن یا نوشیدن خود داری کنید تا فلوراید به طور کامل جذب شود. در این مدت نباید دندان ها را شست و شو دهید، سعی کنید بزاق دهان خود را بیرون بریزید.

فردی که در معرض خطر پوسیدگی دندان قرار دارد ممکن است بیشتر به این نوع درمان نیاز داشته باشد. فلوراید تراپی‌ ها معمولاً درمان‌ های حرفه ای حاوی غلظت بالایی از فلوراید هستند که دندان پزشک یا متخصص بهداشت برای بهبود سلامت و کاهش خطر پوسیدگی روی دندان‌ های فرد اعمال می‌کند.

فلوراید در چه چیز هایی موجود است؟

ماده ی فلوراید در آب و در غذاها موجود است اما کفایت نمی کند. همچنین بسیاری از خمیر دندان ها روی آن ها درج شده که حاوی فلوراید هستند و می توانید از آن ها برای بهبود دندان های تان بهره ببرید .اما هیچ کدام از این ها غلظت کافی و تاثیری که فلوراید های در دندان پزشکی توسط دندان پزشک گذاشته می شود را ندارد.

فلوراید تراپی در بزرگ سالان

فلوراید تراپی یکی از مهم ترین و بهترین درمان ها برای بزرگ سالان به حساب می آید که به سه روش از پوسیدگی دندان ها جلوگیری می کند :

۱_ فلوراید تراپی باعث می شود تا دندان ها دوباره شروع به ساختن مواد معدنی کنند و در نتیجه ی آن موادی مثل کلسیم بهتر جذب شوند.

۲_ فلوراید مقاومت دندان ها را در برابر پوسیدگی بالا می برد. دندان‌ها به طور کلی از هیدروکسی آپاتیت و هیدروکسی آپاتیت کربناته تشکیل شده اند .فلوراید تراپی باعث می شود بزاق دهان که در آن مواد اسیدی وجود دارند را منحل کند و مانع رسیدن آن اسید ها به دندان شوند و در نتیجه جلوی پوسیدگی گرفته خواهد شد .

۳_ فلوراید تراپی می‌ تواند توانایی باکتری‌ های دهان برای ایجاد اسید را مهار کند. فلوراید سرعت تولید اسید باکتری‌ هایی که در پلاک‌ های دندانی زندگی می‌ کنند را با اختلال در باکتری و توانایی آن در متابولیسم قندها کاهش می‌ دهد. هر چه باکتری‌ ها بتوانند قند کمتری مصرف کنند، ضایعات اسیدی کمتری تولید شده و در فرآیند دمینرالیزاسیون شرکت می‌ کند.

فلوراید تراپی در بزرگسالان می تواند از بسیاری از پوسیدگی ها جلوگیری و یا از پیشرفت آن بکاهد ،اما برای کودکانی که به تازگی دندان های دائمی آنها در حال رویش است اثر بهتری می گذارد زیرا کودکان به دلیل خوردن شیرینی و شکلات بیشتر و رعایت نکردن بهداشت و یا درست مسواک نزدن بیشتر در معرض پوسیدگی و درد دندان ها هستند ،در نتیجه برای این کودکان فلوراید تراپی بهترین نتیجه را دارد.

مراقبت بعد از فلوراید تراپی با وارنیش فلوراید

فلوراید تراپی هم برای دندان‌ های شیری و هم برای دندان‌ های دائمی قابلیت اجرایی دارد. فلوراید تراپی با وارنیش فلوراید، از ۲ سالگی می تواند انجام شود. بعد از فلوراید تراپی با وارنیش فلوراید یه سری اصولی جهت مراقبت باید رعایت شود مثل:
  • فرد باید از خوردن، نوشیدن و شست و شوی دهان به مدت نیم ساعت خودداری کند.
  • تا صبح روز بعد، غذاهای ساینده مصرف نشود.
  • تا صبح روز بعد، از مسواک زدن اجتناب کنید.
  • تغییر رنگ دندان‌ها موقتی می باشد و بعد از ۲۴ ساعت به حالت اول بر می گردد.
  • انجام فلوراید تراپی بسته به وضعیت و شاخص های پوسیدگی کودک هر ۳ ماه تا یک سال باید دوباره انجام شود.

مراقبت بعد ازفلوراید تراپی با ژل فلوراید

  • فرد باید از خوردن، نوشیدن و شستن دهان به مدت سی دقیقه خودداری کند.
  • توصیه می شود در صورت نیاز، پس از سی دقیقه یک لیوان شیر نوشیده شود.
  • انجام فلوراید تراپی بسته به وضعیت و شاخص های پوسیدگی هر ۳ ماه تا یک سال باید تکرار شود.
عوارض جانبی فلوراید تراپی

فلوراید تراپی هم مانند استفاده از سایر دارو ها و روش های درمانی ، استفاده ی بیش از حد از داروهای فلوراید موجب بروز خطراتی است و ممکن است دچار مسمومیت فلوراید شوید ولی امکانش امروزه خیلی کم است. مصرف بیش از حد فلوراید عوارض زیر را به همراه دارد:

  • روی دندان های افراد بزرگ سال ایجاد لک های سفید می کند
  • ایجاد حفره و یا لک شدن روی دندان ها
  • احتمال رسیدن آسیب به استخوان های ضعیف

* نکته :مسمومیت در اثر استفاده ی بیش از حد از داروها و قرص های مکمل فلوراید عوارضی مثل حالت تهوع ،اسهال ،خستگی و عرق کردن بیش از حد را به همراه داشته باشد.

* نکته : فلوراید را از دسترس کودکان دور نگه دارید زیرا مصرف بیش از حد آن می تواند خطر مرگ به همراه داشته باشد.

 

از اینکه این مقاله را مطالعه کردید از شما سپاس گذاریم و امیدواریم کمکی در جهت حفظ سلامتی شما کرده باشیم. برای دریافت مشاوره رایگان با مطب خانم دکتر عطیه تقوایی تماس بگیرید .

آدرس : شریعتی ، بالاتر از سه راه یخچال رو به روی مترو قلهک ، جنب خانه درسا ، پلاک ۱۴۹۵ ، طبقه سوم ، واحد۱۳

شماره تماس : ۰۲۱۲۲۶۴۳۵۶۸

برای دریافت مشاوره رایگان با مطب خانم دکتر عطیه تقوایی تماس بگیرید .

آدرس : شریعتی ، بالاتر از سه راه یخچال رو به روی مترو قلهک ، جنب خانه درسا ، پلاک ۱۴۹۵ ، طبقه سوم ، واحد۱۳ شماره تماس : ۰۲۱۲۲۶۴۳۵۶۸

سوالات متداول

لمینت یا لمینیت دندان روکش بسیار نازکی است که روی دندان های اصلی بیمار قرار می گیرد و هدف آن زیبا تر نشان دادن لبخند است

قیمت هر واحد لمینت دندان از 4 میلیون شروع میشود که متناسب با مواد استفاده شده متغییر می باشد

عمر لمینت از حدود ۷ سال طول می کشد و در صورت خوب نگه داشتن تا ۱۵ سال و حتی بیشتر هم می تواند دوام بیاورد.

1 دیدگاه دربارهٔ «فلوراید تراپی چیست؟ مزایا و معایب فلوراید تراپی»

  1. سلام
    بعد از زدن وارنیش فلوراید به دندان آیا آب به زیر فلوراید می‌رسد یا هیر؟

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *