تشخیص بوی بد دهان

۱۸ علت بوی بدن دهان و ۲۷ روش درمان خانگی

۱۸ علت بوی بدن دهان و ۲۷ روش درمان خانگی

 

بوی بد دهان مشکلی است که حدود ۳۰ درصد جمعیت جهان حداقل یک دوره با آن درگیر می شوند. در اصطلاح پزشکی به بوی بد دهان هالیتوز یا (halitosis) یا فتوراوریس (fetor oris) نیز گفته می‌ شود.

بد بو بودن دهان هنگام تنفس برای اشخاص موضوعی خجالت آور است و کسی که این مشکل را دارد در جمع نمی تواند به راحتی صحبت کند و به ناچار در بسیاری از مواقع مجبور به سکوت می شود. و یا اگر با شخصی در حال مذاکره هستید که دهانش بوی بد می دهد لحظه شماری می کنید تا زودتر صحبت هایش تمام شود تا بتوانید آنجا را ترک کنید.

می دانیم که بوی بد دهان می توان در اثر عوامل مختلف باشد ولی دلیل عمده ی آن در اثر رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان است. رفع بوی دهان راه کار های زیادی دارد و خیلی از افراد به دلیل نا آگاهی نمی دانند که چگونه آن را درمان کنند و برای بد بویی دهان از قرص ها، آدامس ها و اسپری های خوش بو کننده ی دهان استفاده می کنند که مصرف این ها با باز دهی چند ساعته ولی در دراز مدت خطرات زیادی به همراه دارد.

علت بوی بد دهان

برای پیدا کردن راه درمان درست و اصولی در ادامه ی این مطلب با ما همراه باشید

چگونه بوی بد دهان را تشخیص دهیم؟

بوی بد دهان در واقع فوبیایی است که خیلی از افراد اغلب نگران آن هستند و این خود باعث ایجاد وسواس در رعایت بهداشت است. برای تشخیص بوی بد دهان راه های مختلفی وجود دارد و اگر می خواهید خودتان آن را تشخیص دهید می توانید از فردی که به آن نزدیک هستید بخواهید نفس شما را بو کند و حقیقت را به شما بگوید.

یا اگر این کار را نمی توانید انجام دهید راه دیگر این است که مچ دست خود تان را با کمی آب دهانتان خیس کنید و بگذارید پس از گذشت چند دقیقه خشک شود و بعد آن را بو کنید. اگر بو می داد پس حتما دارای بوی بد دهان هستید ولی اگر بویی نمیداد مطمعن نباشید که دهانتان بو نمی دهد ،چون این تست صد در صدی نیست. البته این آزمایش ها باید زمانی اتفاق بیفتد که زمان زیادی گرسنه نباشید و از آخرین مسواک زدنتان مدت خیلی طولانی نگذشته باشد.

زمانی است که شخص با وجود مسواک زدن و رعایت بهداشت در دهانش مدام مزه ی بد حس می کند که این مورد از علائم بوی بد دهان و همچنین احتمال عفونت دندان باشد.به طور مختصر علائمی که خودتان بخواهید تشخیص دهید موارد زیر است

  • احساس بوی بد دهان توسط خودتان
  • احساس بوی نا مطبوع توسط دیگران نسبت به تنفس شما
  • طعم نا خوشایند، ترش یا تغییر در طعم دهان
  • خشکی دهان
  • بروز یک پوشش بر روی زبان
  • گلو درد
  • سوزش زبان

راه های دیگری هم هست که دندان پزشک با آن مشکل هالیتوز را تشخیص می  دهد:

دندان پزشک ها معمولا به راحتی نفس فرد مشکوک به هالیتوزیس را بومی کنند و با استفاده از مقیاس شدت شش نقطه ای موجود، وضعیت را ارزیابی می کنند. علاوه بر آن می توانند قسمت پشت زبان را بخراشند و بوی آن را استشمام کنند، زیرا این ناحیه اغلب می تواند منبع بوی بد دهان باشد.

تشخیص بوی بد دهان

دندان پزشک ها همچنین ممکن است برای تشخیص دقیق تر از ابزار های آزمایشگاهی استفاده کنند مثل :

  • هالیمتر (Halimeter)

این وسیله برای اندازه گیری ترکیبات گوگردی موجود در دهان به کار می رود و قادر است سطح پایین گوگرد را تشخیص دهد.

  • کروماتوگرافی گازی

توسط این روش سه ترکیب گوگرد فرار اندازه گیری می شود که عبارتند از: سولفید هیدروژن، متیل مرکاپتان و دی متیل سولفید

  • آزمایش بانا (BANA test)

بوسیله این آزمایش میزان آنزیم خاص تولید شده توسط باکتری های ایجاد کننده بوی بد دهان اندازه گیری می شود.

  • آزمایش بتا – گالاکتوزیداز

سطح آنزیم بتا – گالاکتوزیداز با بوی نامطبوع دهان ارتباط دارد و می تواند یکی از علل بوی بد دهان باشد.

علت بوی بد دهان چیست؟

 

۱_ عدم رعایت بهداشت دهان و دندان به شکل صحیح

پس از غذا خوردن ذرات غذایی لا به لای دندان گیر می کند و با نشست املاح و باکتری های مواد غذایی بر روی دندان های شما ایجاد بوی نا مطبوع می کند. با مسواک زدن بعد از هر وعده ی غذایی می شود این املاح و ذرات غذایی را جدا کرد تا هم ایجاد بوی نا مطلوب نکند و هم به دندان و لثه ها آسیب نرسد و ایجاد پوسیدگی و عفونت نکند.

مخصوصا کسانی که دندان های مصنویی دارند بیشتر احتمال بو گرفتن و خرابی دندان را دارند و باید بهداشت را بهتر رعایت کنند.همه ی افراد باید نحوه ی درست مسواک زدن و نخ دندان کشیدن را یاد بگیرند و حداقل روزی یک بار نخ دندان بکشند .

۲_ مواد غذایی

گفتیم که مواد غذایی با تبدیل شدن به پلاک روی دندان می نشینند و این خود باعث بد بویی، بد رنگی،و تخریب دندان می شود. علاوه بر آن خوردن بعضی مواد غذایی مثل پیاز و سیر و… که باعث ایجاد نفس بد بو می شوند . اگر شما سیر یا پیاز بخورید، معده شما هنگام هضم این غذاها روغن های موجود در ساختار آن ها را جذب می کند و وارد جریان خون می کند.

این روغن ها وارد جریان خون شما می شود و به ریه های شما می روند. در انتها این مواد باعث آزاد شدن بوهای نامطبوعی از نفس شما خواهند شد که می تواند از ۲۴ ساعت تا ۷۲ ساعت در نفس شما وجود داشته باشند. و باعث بوی بد دهان شود. برخی نوشیدنی ها مثل قهوه و یا الکل که بوی زیادی هم دارند می توانند ایجاد بوی نا خوشایند در تنفس شما بکنند. این بو ها ماندگار نیستند و فقط باید برای جلو گیری از ایجاد بو از خوردن آن صرف نظر کنید.

۳_ بوی بد دهان با مصرف دخانیات

محصولات توتون و تنباکو و به طور کل دخانیات باعث ایجاد نفس بدبو می‌شوند. علاوه بر این، احتمال بیماری های لثه را افزایش می‌دهند و باعث ایجاد عفونت و مزه ی بد دهان می‌ شوند. افراد سیگاری نیز از این مشکل رنج می‌ برند. استعمال دخانیات فقط باعث خشک شدن بزاق نمی‌ شود، بلکه می‌ تواند درجه حرارت دهان را هم بالا ببرد. در نتیجه دهان، محل پرورش باکتری‌ ها و میکروب ها می‌شود.

نیکوتین موجود در سیگار و سایر دخانیات باعث شل شدن دریچه بین مری و معده (LES) می‌ شود. این امر باعث رفلاکس اسید معده (بازگشت اسید معده به مری) می‌ شود. سیگار کشیدن همچنین خطر ابتلا به سرطان دهان، گلو، مری، معده  لوزالمعده، کبد و روده بزرگ را افزایش می‌ دهد.

۴_ خشکی دهان

اگر غدد بزاقی به اندازه ی کافی بزاق تولید نکند، دهان شما خشک می‌ شود و از رطوبتش کاسته می‌ شود، با کاهش رطوبت باکتری ها به راحتی جولان می دهند و تکثیر می شوند. بزاق معمولا به تمیز نگه داشتن محیط دهان کمک می کند و باعث تمیز کردن باکتری ها و غذا های مانده در لا به لای دندان می شود و دهان را پاکیزه نگه می دارد. در شرایط زیر دهان خشک می شود و دچار هالیتوز می شود:

  • بروز مشکل اساسی برای غدد بزاقی
  • خوابیدن با دهان باز
  • مصرف برخی دارو ها
  • مصرف برخی میوه ها و مواد غذایی

۵_ گرسنگی

وقتی به مدت طولانی غذا نخورده باشید مثلا روزه گرفته باشید و یا مواد غذایی مصرف کنید که کربوهیدرات پایینی داشته باشند، در این شرایط به خاطر تجزیه ی سلول‌ های چربی و تبدیل آن‌ ها به مواد شیمیایی به نام کتون‌ ها (ketones) ایجاد می‌ شود که در حقیقت این مواد بوی قوی دارند.

۶_ داروها

مصرف برخی داروها باعث کاهش بزاق دهان می شوند و منجر به افزایش بوی بد می شوند مثل مصرف بعضی آنتی بیوتیک ها. بعضی دارو ها هم خود در اثر تجزیه ،بوی بد تولید می کنند. مثلا نیترات برای درمان درد های قلبی، برخی دارو های شیمی درمانی، برخی از آرام‌ بخش‌ها مانند فنوتیازین و دوز های بالای مکمل‌ های ویتامینی ممکن است عامل آن باشند.

۷_ اجسام خارجی

بعضی کودکان پیش می آید که اجسام ریز خارجی را در بینی خود فرو می کنند و این باعث گرفتگی راه تنفسی بینی و بوی بد دهان می شود. گفتیم که این نوع از بوی بد دهان معمولا در کودکان ایجاد می شود .

۸_ مشکلات دهان- بینی -گلو و سینوس ها

گاهی اوقات باکتری ها روی لوزه و پشت گلو جمع می شوند و به اصطلاح به آن ها سنگ لوزه می گویند. این سنگ ها می تواند باعث ایجاد عفونت و جذب بیشتر باکتری ها شوند و در نتیجه بوی بد ایجاد کنند. برخی مشکلات باعث بیشتر شدن بوی بد دهان می شوند مثل :وجود عفونت در سینوس ها ،ترشحات بخش خلف بینی ،برونشیت مزمن ،بروز عفونت در دستگاه تنفسی فوقانی یا تحتانی.

سنگ لوزه

۹_ بیماری های خاص

گاهی هم بوی دهان مربوط به بیماری هایی مثل نارسایی کلیه ،دیابت کنترل نشده، کتواسیدوز دیابتی، عفونت‌ گلو، سینوزیت یا عفونت سینوس‌ها. همچنین سرطان‌ها، اختلالات دستگاه گوارش مانند سوزش سر دل یا رفلاکس اسید معده، استفراغ، زخم معده، انسداد روده، عدم تحمل لاکتوز، نارسایی کبد، نارسایی کلیه و عفونت دستگاه تنفسی فوقانی یا تحتانی.بعضی از سرطان‌ها، نارسایی کبدی و سایر بیماری‌های متابولیکی به علت تولید مواد شیمیایی خاصی، سبب تنفس بدبو شوند. البته ممکن است بو ها در اثر هر یک از این بیماری ها متفاوت باشد مثلا در اثر نارسایی کبد یا کلیه احتمالا نفس بوی ماهی می دهد .

۱۰_ بیماری پریودنتال

بیماری پریودنتال بیماری مربوط به لثه است که در اثر انباشت باکتری ها روی دندان و خط لثه و تبدیل شدن آن به پلاک ،روی لثه و دندان ها اثر تخریب پذیری می گذارد و ایجاد عفونت می کند و لثه ها را خراب می کند.

۱۱_ بارداری

تغییرات هورمونی در خانم‌ ها بسیار شایع‌ تر از آقایان است زیرا خانم ها در دوران بارداری و قاعدگی با تغییرات اساسی در هرومون ها رو به رو می‌ شوند. این تغییرات به‌دلیل تولید پروژسترون و استروژن در بدن به وجود می‌ آید و تجمع پلاک در دندان‌ ها افزایش پیدا می‌ کند. گوگرد تولید شده توسط دندان‌ ها نیز به ایجاد بوی دهان کمک می‌ کند. در دوران قاعدگی هم شاهد افزایش بیش از حد ترکیبات گوگرد دار  در بدن هستیم و همچنین شاهد کاهش ترشح بزاق دهان که در ایجاد بو اثر گذار است.

۱۲_ کتو اسیدوزیس

زمانی که سطح انسولین بیماران مبتلا به دیابت بسیار پایین است، بدن آن‌ ها دیگر توانایی استفاده از شکر را ندارد و به جای آن از مواد چربی استفاده می‌ کند. وقتی که چربی شکسته شود، کتون تولید و ساخته می‌ شود.افراط در تولید کتون‌ها توسط بدن تبدیل به ماده ای سمی می شوند و باعث به وجود آمدن تنفس مشخص و نا مطبوع می‌ شوند. Ketoacidosis یک بیماری جدی و بسیار خطر ناک برای جان فرد مبتلا شوند است.

۱۳_ انسداد روده

تنفس می‌تواند بویی مانند مدفوع داشته باشد، به خصوص بعد از یک دوره طولانی استفراغ یا وجود علائم انسداد روده‌ ای بوی بد بیشتر احساس خواهد شد.

۱۴_ برونشکتازی

این یک وضعیت مزمن است که در آن مجاری هوایی گشاد تر از حالت عادی می شوند، و تجمع مخاط همراه با عفونت، به ایجاد نفس نامطبوع می کند.

۱۵_ پنومونی آسپیراسیون

تورم یا عفونت در ریه‌ها و راه‌های هوایی به علت استنشاق استفراغ، بزاق، غذا یا مایعات باعث بروز این بیماری می‌ شود. یکی از علائم پنومونی آسپیراسیون تنفس بد بو است.

۱۴_ خواب و تغییرات دهان در خواب

معمولا وقتی که می خوابیم دهان باز می ماند و هوای محیط و ورود هوا به داخل دهان باعث خشکی دهان می شود. به همین خاطر باکتری ها در دهان فعالیت خود را بیشتر می کنند و باعث ایجاد بوی بد در دهان می شوند. و حتی موقع بیدار شدن ممکن است مزه ی بدی هم در دهانتان احساس کنید.

۱۶_ آلرژی

مخاطی که در پشت حلق جمع می‌شود، منبع تغذیه باکتری‌هاست. این مشکل در آلرژی و عفونت سینوس‌ها (سینوزیت) دیده می‌شود.

۱۷_ سردی معده

همیشه هم مشکل بوی بد دهان از خود دهان نیست و عوامل دیگری می تواند داشته باشد مثل سردی معده. بعضی غذا ها می تواند اسید معده ی شما را بیشتر کند و باید ببینید به چه غذاهایی حساسیت دارید مثلا خیلی از افراد با خوردن سبزی های خام ممکن است دچار سردی معده و یا حتی سوزش معده شوند که نتیجه ی آن بوی بد دهان یا ایجاد مزه ی ترش در دهانتان است.

۱۸_ میکروب معده و روده

عفونت های مختلفی ممکن است در معده و روده ایجاد شود. مثلا پیش می آید که شخصی با خوردن غذای مانده دچار مسمومیت بشود و این مسمومیت خود عاملی برای عفونت  است که بو های مختلفی در اثر این عفونت ها ایجاد می شود.

درمان خانگی بوی بد دهان به روش گیاهی:

درمان بوی دهان دی خانه به روش گیاهی

 

۱_ سرکه سیب

مواد لازم: یک قاشق غذاخوری سرکه سیب + یک لیوان آب سرد

ابتدا محلولی از سرکه و آب آماده کنید . از این محلول به عنوان دهان شویه استفاده کنید و حدود ۵ دقیقه آن را در دهان خود بچرخانید. بعد آن را بیرون ریخته و دهان خود را با آب ساده بشویید. هر چند وقت یک بار باید این کار را انجام دهید. بهترین زمان برای انجام این کار صبح‌ ها و همچنین شب ها قبل از خواب است. استفاده از این روش به دلیل این که سرکه سیب دارای خواص ضد باکتریایی است که کمک زیادی به کاهش هالیتوز می کند و تعادل pH را در دهان حفظ می‌ کند.

۲_ زغال فعال

مواد لازم: نصف قاشق چای خوری زغال فعال + مسواک

دندان‌ های خود را با زغال فعال (با زغال معمولی فرق دارد) مسواک بزنید. سپس به خوبی دهان خود را آب کشی کنید تا تمام زغال‌ ها پاک شود. هر چند وقت یک بار باید این کار را انجام دهید ،۲ الی ۳ بار در هفته از زغال فعال استفاده کنید تا مشکل بوی بد دهان برطرف شود. زغال فعال نا خالصی‌ های موجود در دهان را جذب می‌ کند و باکتری‌ های مضر را از بین می‌ برد. همچنین برای سفید تر شدن دندان‌ ها نیز موثر است.

۳_ آدامس

جویدن آدامس‌ های بدون قند می‌تواند با تقویت و افزایش بزاق سالم در دهان و گلو، هالیتوز را درمان کند. بیشتر آدامس‌های بدون قند حاوی طعم‌ دهنده‌ ها و خوشبو کننده‌ های دهان مثل نعناع نیز هستند که باعث می شوند چند ساعت نفس بدون بو و یا حتی خوش بو داشته باشید.

۴_ روغن نارگیل

مواد لازم: ۱ قاشق غذاخوری روغن نارگیل خالص

روغن نارگیل را به مدت ۵ دقیقه دهان شویه و سپس آن را تف کنید. بعد از این کار از آب ولرم برای شست شوی دهان استفاده کنید. روغن نارگیل را در چاه نریزید زیرا باعث گرفتگی چاه می شود ،این کار را هر روز تکرار کنید تا زمانی که بوی بد دهان از بین برود. غرغره کردن روغن نارگیل روش محبوبی است که برای سالم نگه داشتن دهان بدون باکتری استفاده می‌شود. این روغن دارای خواص ضد التهابی و ضد‌میکروبی است.

۵_ نمک اپسوم

مواد لازم: یک قاشق چایخوری نمک اپسوم + یک لیوان آب ولرم

نمک را در آب حل کرده و آن را غرغره کنید. به مدت یک هفته این کار را هر روز انجام دهید و بعد از مدتی، یک روز در میان آن را انجام دهید.

برای دفع سموم ، نمک اسپوم قابل توجه‌ ترین ماده غذایی است. این نمک همچنین دارای خواص ضد باکتریایی طبیعی است که با باکتری‌ های دهان مقابله کرده و بوی بد دهان را از بین می‌برد.

۶_ نعناع فلفلی

بسیاری از خمیر دندان ها حاوی طعم دهنده نعناع هستند و این به این دلیل است که نعنا فلفلی احساس تر و تازگی و تمیزی در دهان ایجاد می کند. روغن های ضروری که از نعناع فلفلی واقعی گرفته شده اند، خواص خیلی بیشتری از ایجاد احساس تازگی در دهان دارند. یک مطالعه نشان داده است که روغن نعناع در کاهش بوی بد دهان موثر تر از دهان شویه های شیمیایی ساخته شده در لابراتوار است.

۷_ روغن اکالیپتوس

مواد لازم: یک فنجان آب + ۲الی ۳ قطره روغن اکالیپتوس

مخلوطی از اسانس و آب را غرغره کنید. دهان خود را با آب بشویید. این کار را هر روز یک بار انجام دهید تا به نتیجه برسید.

روغن اکالیپتوس بر روی انواع مختلفی از باکتری ها اثر ضد باکتریایی دارد. همچنین دارای خواص ضد التهابی و ضد دردی است که درد و تورم موجود در دهان شما را تسکین می‌دهد.

۸_ دانه‌ی رازیانه

مواد لازم: یک قاشق چایخوری دانه رازیانه

دانه‌های رازیانه را بجوید و بعد آن را بخورید. هر چند وقت یک بار باید این کار را انجام دهید در هر زمانی می‌توانید از این راه حل استفاده کنید.

رازیانه که بخش ذاتی فرهنگ آشپزی هند است در حل مشکلات هالیتوز بسیار موثر است. رازیانه نفس شما را تازه می‌کند و همچنین در برابر عفونت‌هایی که باعث بوی بد دهان می‌شوند محافظت می‌کند.

۹_ مریم گلی

مریم گلی از زمان های بسیار قدیم به عنوان یک گیاه درمانی شناخته می شده است. تحقیقات مدرن فقط اثربخشی آن را برای از بین بردن میکروارگانیسم های مضر و مبارزه با بوی بد دهان تأیید کرده است. ثابت شده است که مریم گلی برای از بین بردن ارگانیسم هایی که باعث ایجاد بوی بد دهان می شوند مانند کاندیدا آلبیکانس، استرپتوکوک موتانس و Porphyromonas gingivalis موثر است.

۱۰_ مرمکی

هزاران سال است که از مرمکی به هزاران روش استفاده می شود. برای کسانی که می خواهند با بوی بد دهان خود مبارزه کنند. علت این بو هر چه باشد مرمکی یک درمان طبیعی عالی است ،زیرا به پاکسازی دهان از میکروب ها کمک می کند و همچنین شرایطی را که ممکن است رشد آینده میکروب ها را ترغیب کند، برطرف می کند.

۱۱_ زنجبیل

مواد لازم: یک قاشق چایخوری آب زنجبیل + یک لیوان آب گرم

ریشه‌ی زنجبیل را رنده و فشرده کنید تا آب تازه‌ی آن خارج شود. این آب را به آب گرم اضافه کنید و دهان خود را با آن بشویید. می توانید از پودر زنجبیل هم استفاده کنید.

این کار را در ابتدا بعد از وعده‌ های غذایی خود و سپس هر چند روز یک بار انجام دهید تا بوی بد دهان شما خارج شود. خواص ضد میکروبی زنجبیل به از بین بردن بوی بد و همچنین انواع مختلفی از عفونت‌ های دهان و گلو کمک می‌ کند.

۱۲_ چای سبز

مواد لازم: یک کیسه چای سبز + یک فنجان آب گرم + عسل (اختیاری)

چای کیسه‌ ای را برای چند دقیقه خیس کنید و بعد آن را خارج نمایید. عسل را اضافه کنید تا مزه‌ دار شود و سپس چای را میل کنید.

هر روز ۱ الی ۳ فنجان چای سبز بنوشید. چای سبز در اوایل صبح به جای چای یا قهوه با شیر می‌ توانید چای سبز مصرف کنید تا بوی بد دهان شما از بین برود. فیتو شیمیایی موجود در چای سبز به طور طبیعی ضد باکتریایی است و باکتری‌ های بو دار را از بین می‌برد.

۱۳_ آب آناناس

برخی از افراد معتقدند، آب آناناس سریع‌ ترین و موثر ترین روش برای رفع بوی بد دهان است. درست است که هیچ مدرک علمی برای اثبات این ادعا وجود ندارد، اما بسیاری از افراد از این روش راضی اند. می‌ توانید بعد از هر وعده غذایی یک لیوان آب آناناس ارگانیک بنوشید و یا یک تکه آناناس را به مدت یک تا دو دقیقه بجوید. بعد از آن دهان خود را برای پاک کردن از قند های میوه بشویید.

۱۴_ عصاره‌ ی بذر گریپ فروت

مواد لازم: ۱ الی ۲ قطره ی عصاره‌ی دانه ی گریپ فروت

دندان‌ ها ی خود را مثل همیشه مسواک بزنید. عصاره‌ ی تخم گریپ فروت را روی مسواک خود بگذارید و به آرامی آن را روی دندان‌ های خود ماساژ دهید. سپس دندان‌ ها ی خود را با آب بشویید. این کار را هر روز تکرار کنید، طی یک هفته تفاوت را مشاهده خواهید کرد.

این عصاره‌ی مرکبات بوی بد دهان را از بین می برد و همچنین باکتری‌ هایی را که ممکن است در آن جا رشد کنند را از بین می‌ برد.

۱۵_ گلاب برای بوی بد دهان

گلاب در کنار خاصیت خوشبو کنندگی که دارد، می‌ تواند به بهداشت دهان و دندان هم کمک کند و همین مسئله در بهبود بوی بد دهان اثر پر رنگی دارد. می‌ توانید گلاب را در غذاها مورد استفاده قرار دهید و یا یک قاشق از آن را میل کنید.

۱۶_ کاج سوزنی

از قدیم الایام روغن های کاج برای طیف وسیعی از درمان استفاده می شده است. کاج حاوی الکل های طبیعی است که ماده پاک کننده پر قدرت و سمی در برابر ارگانیسم های مضر است. مطالعات نشان می دهد که روغن کاج دارای خواص آنتی اکسیدانی قوی نیز هست. به عنوان یکی از اجزای دهان شویه، کاج سوزنی از سلامت کلی دهان مراقبت می کند.

 ۱۷_ اکالیپتوس

اکالیپتوس خاصیت قابل توجهی را در کاهش بوی بد دهان نشان داده است. در مطالعه ای در سال ۲۰۱۰ انجام شد، مشخص شد که اکالیپتوس از طریق کاهش قابل توجه ترکیبات گوگرد دار موثر در ایجاد بوی بد دهان، نقش چشم گیری در حل این مشکل دارد. اثرات قابل توجه اکالیپتوس نشان داد که این گیاه علاوه بر شرایط آزمایشگاهی، در عمل نیز تاثیرات پاک کنندگی زیادی دارد.

۱۸_ جعفری

مواد لازم: چند برگ جعفری تازه

برگ‌های تازه را بجوید یا آن ها را به عنوان چاشنی روی غذای خود اضافه کنید.

از جعفری تازه هر روز در غذای خود استفاده کنید البته توجه کنید که خام آن اثر گذار است.

جعفری نه تنها هضم را مؤثر و آسان می‌کند، بلکه همچنین یک درمان خانگی خوب برای هالیتوز است. کلروفیل موجود در جعفری به عنوان یک ضد باکتری عمل می کند و به از بین بردن باکتری ها ی ایجاد کننده‌ ی بوی دهان و گلو کمک می‌ کند.

۱۹_ آب لیمو و ماست

مواد لازم: یک قاشق چایخوری آب لیمو + ۱ الی ۲ قاشق غذاخوری ماست ساده

این مواد را با هم مخلوط کنید و روی دندان‌ های خود بمالید ،بگذارید ۵ تا ۷ دقیقه روی آن بماند و سپس دهان خود را بشویید.

در هر زمانی می‌ توانید از این راه‌ حل استفاده کنید.

آب لیمو ماهیتی ضد باکتریایی دارد و باکتری‌ ها ی ایجاد کننده‌ ی بو را از بین می‌ برد. باکتری‌ ها ی خوب موجود در ماست باعث تعادل در فلور طبیعی حفره‌ ی دهان شما می‌ شوند.

۲۰_ جوش شیرین و آب لیمو

مواد لازم: یک قاشق چای‌ خوری جوش شیرین + نصف قاشق چای خوری آب لیمو

مواد را مخلوط کنید تا یک خمیر درشت بدست آورید. این خمیر را به آرامی روی دندان‌ ها ی خود بمالید. یک دقیقه آن را بگذارید و سپس دهان خود را با آب تمیز بشویید.این کار را هفته ای یک بار انجام دهید.

جوش شیرین سطح pH را در دهان متعادل می‌ کند و اسیدیته را پایین می‌ آورد زیرا یک آنتی‌ اسید طبیعی است. این دارو همراه با خواص ضد‌ باکتریایی آب لیمو ترکیبی قوی برای رفع بوی بد دهان ایجاد می‌ کند.

*این دارو را خیلی مرتب و برای مدت طولانی استفاده نکنید زیرا استفاده‌ ی بیش از حد از جوش شیرین می‌ تواند به مینای دندان آسیب برساند.

۲۱_ آب نمک

مواد لازم: یک قاشق چای خوری نمک معمولی + یک لیوان آب ولرم

مقداری آب نمک درست کنید و غرغره کنید. می توانید روزی دو بار هم این کار را تکرار کنید.

محلول آب نمک pH دهان را خنثی کرده و همچنین آن را تمیز می‌ کند. همچنین دارای ماهیت ضد‌‌ میکروبی است.

۲۲_ روغن کنجد

مواد لازم: یک قاشق غذا خوری روغن کنجد + آب ولرم

روغن را برای چند دقیقه در دهان خود بچرخانید. آن را بیرون ریخته و با آب ولرم غرغره کنید. این کار را هر روز صبح انجام دهید.

مانند روغن نارگیل، روغن کنجد نیز دهان شما را کاملا پاک کرده و سلامت دندان را بهبود می‌ بخشد. یکی دیگر از مزایای استفاده از این راه‌حل این است که روغن کنجد دندان‌ ها ی شما را سفید نیز می‌ کند.

۲۳_ روغن درخت چای

 

مواد لازم: ۱-۲ قطره روغن درخت چاییک لیوان آب خنک

روغن درخت چای را به آب اضافه کنید.این محلول را ۳ الی ۵ دقیقه غرغره کنید.

همچنین می‌ توانید قبل از مسواک زدن چند قطره روغن درخت چای را به خمیردندان خود اضافه کنید. این کار را هر روز تکرار کنید تا زمانی که بوی بد دهان از بین برود.

روغن درخت چای یک ماده‌ی آنتی اکسیدان و ضد باکتریایی قدرتمند است. این ماده علیه انواع مختلفی از باکتری‌ ها عمل کرده و آنها را از بین می‌ برد.

۲۴_ گواوا

 

مواد لازم: گواوای نارس

این میوه را در هر زمانی در طول روز میل کنید. همچنین می‌ توانید آن را به قطعاتی خرد کنید و مقداری نمک و پودر فلفل سیاه را برای طعم دادن بر روی آن بپاشید.

در طول هفته چند بار گواوا بخورید. گواوا مملو از ویتامین C، اسید تاننیک، اسید مالیک و اگزالات است و درمانی مناسب برای خون‌ ریزی لثه و لثه‌ های بیمار، بوی بد دهان و دندان‌ های حساس می‌ باشد. این میوه‌ی شگفت‌ انگیز را برای بهبود سلامت کلی دهان خود بجوید.

۲۵_ هل

 

مواد لازم: یک غلاف هل

غلاف را بطور کامل بجوید یا غلاف را پوست بگیرید و دانه‌ های موجود در داخل آن را بجوید. ومی توانید آن را بخورید و یا بیرون بریزید.

هر وقت یک وعده غذایی با سیر و پیاز یا هر ماده‌ی غذایی دیگری که بوی قوی داشته باشد میل کردید پس از صرف غذا یک غلاف هل بجوید.

هل در کشور هند همیشه بعد از صرف غذا استفاده می‌ شود. این ماده به عنوان یک خوش بو کننده‌ ی معطر برای دهان شما عمل می‌ کند و به عنوان یک خوش بو کننده بوی بد دهان را کاهش می‌ دهد. هل بو را با عطر و بوی خود پنهان می‌ کند.

۲۶_ پراکسید هیدروژن

 

مواد لازم: یک قاشق غذاخوری محلول پراکسید هیدروژن ۳٪ + نصف فنجان آب

پراکسید هیدروژن را در آب رقیق کرده و دهان خود را با این محلول بشویید. به آرامی دندان‌ ها، لثه ها و زبان خود را مسواک بزنید تا تمام باقی‌ مانده از بین برود. دهان خود را با آب بشویید. این کار را صبح‌ ها بعد از مسواک زدن انجام دهید. برای کسب بهترین نتیجه از آن به‌طور متناوب در طول هفته استفاده کنید. البته هر روز از این ماده به طور مکرر استفاده نکنید زیرا پراکسید هیدروژن می‌ تواند در اثر تماس بیش از حد به دندان‌ ها و لثه‌ ها آسیب برساند.

پراکسید هیدروژن یک محلول ضد میکروبی قوی است که می‌ تواند به‌ راحتی از بوی بد دهان ناشی از فعالیت باکتری خلاص شود. همچنین می توانید به سفید کردن دندان خود نیز کمک کنید.

۲۷_ دارچین

 

مواد لازم: نصف قاشق غذاخوری پودر دارچین + ۱ یا ۲ قاشق غذاخوری عسل + دو عدد لیمو + یک فنجان آب گرم

آب تازه را که از لیمو ها خارج شده است در یک ظرف غیر قابل نفوذ هوا بریزید. پودر دارچین و عسل را به آن اضافه کنید. آب داغ را روی آن بریزید، درب ظرف را ببندید و خوب تکان دهید تا همه‌ ی مواد مخلوط شود. از ۱ الی ۲ قاشق غذا خوری از این مخلوط برای شست و شوی دهان خود پس از مسواک زدن استفاده کنید. دهان خود را با آب ساده بشویید. می‌ توانید دهان شویه‌ ی دارچین را برای استفاده در آینده در ظرف بدون هوا نگه داری کنید. این کار را به مدت چند روز هر روز تکرار کنید.

دارچین و عسل هر دو دارای خواص ضد میکروبی هستند که باعث ضد عفونی و پاک سازی دهان شما می شوند. لیمو همچنین حاوی اسید هایی است که ضمن تعادل PH دهان، اثر ضد باکتریایی بر روی فلور دهان می‌ گذارد.

پیشگیری از بوی بد دهان؟

سعی کنید بعد از هر وعده ی غذایی مسواک بزنید و جلوی انباشت باکتری ها و ایجاد پلاک را بگیرید.

حتما روزی یک بار از نخ دندان استفاده کنید و به طور دقیق تمامی قسمت های بین دندانی خود را تمیز کنید.

مسواکتان را هر دو سه ماه عوض کنید.

باکتری ها لا به لای پرز های زبان هم می توانند بنشینند پس هنگام مسواک زدن زبان خود را هم بشویید.علاوه بر آن با شست و شوی زبان بافت های مرده را هم از بین می برید.

از دهان شویه انتی باکتریال روزی یک بار استفاده و دهانتان را شست و شو دهید.

در صورتی که دندان مصنویی دارید حتما با دقت بیشتر آن را بشویید

سیگار را ترک کنید.

به اندازه ی کافی آب بنوشید تا دچار خشکی دهان نشوید.

رژیم غذایی خود را اصلاح کنید و از مصرف غذاهایی که اسیدی هستند و به معده آسیب می زنند پرهیز کنید.

از مرکبات مثل پرتقال زیاد مصرف کنید زیرا این میوه ها باعث افزایش بزاق می شوند.

از آدامس بدون شکر برای افزایش بزاق استفاده کنید.

برخی گیاهان مثل نعناع ،پونه ،ریحان و … به از بین بردن باکتر ها و تمییز شدن نفستان کمک می کند.

هر ۶ ماه یکبار به دندان پزشک جهت چکاپ مراجعه کنید.

سوالات متداول

 

برای رفع بوی بد دهان باید به کجا مراجعه کرد؟

در صورتی که با روش های خانگی پس از مدتی نتوانستید بوی بد دهان خود را رفع کنید به دندان پزشک مراجعه کنید زیرا شاید علت خاصی داشته باشد. دندان پزشک با بررسی دقیق بررسی می کند و علت اصلی را پیدا میکند و اقدام به درمان برای رفع آن می کند.

آیا انگل باعث بوی بد دهان می‌شود؟

عفونت‌ های انگلی ناشی از ناهنجاری‌ های معده و روده می‌ توانند باعث ایجاد بوی بد در دهان شوند. عدم رعایت بهداشت و خوردن غذا یا آب آلوده باعث ایجاد انگل در بدن می‌شود. این بیماری به مرور نفس بدبو ایجاد کرده و در صورت عدم‌ درمان مشکلات جدی‌ تری در بدن ایجاد می‌ کند.

آیا دندان مصنوعی باعث بوی بد دهان می‌شود؟

بله.اما بدانید دندان مصنوعی به خودی خود باعث ایجاد بوی بد در دهان نمی‌شود، بلکه در صورت درست تمیز نشدن و تجمع باکتری‌ ها روی آن این بو ایجاد می‌ شود. باکتری‌ ها می‌ توانند در شکاف‌ های کوچک دندان مصنوعی جمع شوند.

علت بوی بد دهان کودکان زیر ۲ سال چیست؟

در رابطه با کودکان هم شرایط مانند بزرگسالان است. از زمانی که کودک شروع به خوردن غذا می‌ کند، باید نکات بهداشتی دهان و دندان را جدی گرفت. تکه‌ های غذا می‌ توانند لای به لای دندان‌ ها باعث تجمع باکتری‌ های بدبو شوند. به نوع غذای کودکان دقت کنید. برخی مواد غذایی تند مانند سیر یا پیاز باعث بدبو شدن دهان کودک می‌ شوند. از علت هایی که در میان کودکان زیر ۲ سال کمتر شایع است، می‌ توان به خشکی دهان و عفونت‌ های مربوط به دهان و گلو اشاره کرد.

قرص مترونیدازول برای بوی بد دهان مناسب است؟

گاهی بوی بد دهان به خاطر اسید معده و برگشت آن نیست، در مواقعی عفونت معده باعث این بوی بد می‌شود. کسانی که عفونت هلیکوباکترپیلوری دارند، بدون شک بوی بد دهان را احساس خواهند کرد. برای درمان این عفونت باید از آنتی بیوتیک استفاده شود. قرص استفاده شده در درمان عفونت معده، اگر شدید نباشد و نیاز به بستری در بیمارستان و دریافت آنتی بیوتیک به صورت وریدی نداشته‌باشد، مترونیدازول است.‌

مترونیدازول دارویی ضدمیکروب است که در مواقعی برای رفع بوی بد دهان استفاده می‌شود. طبق تحقیقاتی که در رابطه با تاثیر این دارو در رفع بدبویی دهان انجام شده است، نتایج اثربخشی ثبت شده است.

 

از اینکه این مقاله را مطالعه کردید از شما سپاس گذاریم و امیدواریم کمکی در جهت حفظ سلامتی شما کرده باشیم. برای دریافت مشاوره رایگان با مطب خانم دکتر عطیه تقوایی تماس بگیرید .

آدرس : شریعتی ، بالاتر از سه راه یخچال رو به روی مترو قلهک ، جنب خانه درسا ، پلاک ۱۴۹۵ ، طبقه سوم ، واحد۱۳

شماره تماس : ۰۲۱۲۲۶۴۳۵۶۸

 

برای دریافت مشاوره رایگان با مطب خانم دکتر عطیه تقوایی تماس بگیرید .

آدرس : شریعتی ، بالاتر از سه راه یخچال رو به روی مترو قلهک ، جنب خانه درسا ، پلاک ۱۴۹۵ ، طبقه سوم ، واحد۱۳ شماره تماس : ۰۲۱۲۲۶۴۳۵۶۸

سوالات متداول

لمینت یا لمینیت دندان روکش بسیار نازکی است که روی دندان های اصلی بیمار قرار می گیرد و هدف آن زیبا تر نشان دادن لبخند است

قیمت هر واحد لمینت دندان از 4 میلیون شروع میشود که متناسب با مواد استفاده شده متغییر می باشد

عمر لمینت از حدود ۷ سال طول می کشد و در صورت خوب نگه داشتن تا ۱۵ سال و حتی بیشتر هم می تواند دوام بیاورد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *