آندربایت چیست؟ علت بروز و تشخیص آن ؟

آندربایت چیست؟ علت بروز و تشخیص آن ؟

آندربایت مشکلی است در ساختار فک که باعث ایجاد نا هنجاری در دهان و دندان می شود. از شایع ترین مشکلات دهان و دندان به حساب می آید. آندربایت باعث پوسیدگی در دندان ها و عفونت لثه و شکستن دندان ها می شود. همچنین در تکلم  و غذا خوردن اختلال ایجاد می کند. از دیگر عوارض آن درد صورت و سر است و حتی روی خواب هم می تواند اثر بگذارد. آندربایت نوعی به هم ریختگی فک است. در چهره ی بعضی از افراد آندربایت کاملا مشخص است ، به این صورت که فک پایین آنها جلوتر است از فک بالا.

نام دیگر آندربایت مال اکلوژن گلاس است و همچنین به آن پروگناتیسم هم می گویند . و نام لاتین آن underbite است . اگر این عارضه خفیف باشد مشکلی ندارد ولی اگر شدید باشد نیاز به ارتودنسی و جراحی فک دارد. در واقع اگر فک فوقانی عقب و اگر فک تحتانی جلو باشد این مشکل پدید آمده و باید درمان شود . یکی از مهم ترین مشکلاتی که با آندربایت برای شخص ایجاد می شود زیبایی چهره است که به شدت آن را تحت تاثیر قرار می دهد و اعتماد به نفس شخص را از بین می برد.

علت بروز آندربایت چیست ؟

۱_ وراثت یا ژنتیک :

فرم استخوان فک و ساختار آن به ژنتیک مربوط است تقریبا حدود ۹۰%  احتمال اینکه فرم فک مادرزادی و ژنتیکی باشد وجود دارد. مواردی مثل شکاف لب ، کوچک بودن فک  و نقایص این چنینی هم ژنتیکی است. پس اگر در خانواده پدر یا مادر و یا هر یک از فرزندان دارای این مشکلات باشند برای بقیه فرزندان هم احتمال بروز چنین اتفاقی هست .

۲_ عادت های کودکی :

عادت هایی در کودکی وجود دارد که روی فرم فک و دهان هم تاثیر می گذارند ، آندر بایت هم ممکن است این گونه شکل بگیرد. مثلا عادت هایی مثل :

  •  مکیدن زیادی از حد انگشت ، حتما دیده اید که بسیاری از کودکان انگشت شصت خود را می مکند که این باعث کج شدن فرم دندان ها می شود .
  • با استفاده از زبان دندان ها را به سمت جلو فشار دادن که باعث می شود تا دندان ها به سمت جلو متمایل شوند .
  • استفاده زیاد از پستانک . به کودکانتان عادت ندهید که زیادی از حد از پستانک استفاده کنند. مخصوصا بعد از سه سالگی که دندان های آنها تقریبا همه از لثه بیرون آمده اند .
  • تغذیه طولانی مدت و زیاد توسط شیشه شیر
  • رفلاکس در اثر بلع نادرست

۳_ تروما و صدمه :

در صورتی که بر اثر اتفاقی مثل درگیری و یا تصادف ، آسیبی به دندان ها وارد شود خود می تواند دلیلی باشد برای ایجاد آندربایت . درست است که استخوان ها در اثر شکستگی و آسیب خود را ترمیم می کنند اما استخوان فک ممکن است در حین ترمیم به درستی و منظمی در جای خود قرار نگیرند.

۴_ تومور :

اگر در ناحیه ی دهان مثلا روی لثه ها توموری به وجود آید می تواند موقعیت فکر را تغییر دهد .

۵_ شکستگی :

در صورتی که فک در اثر ضربه و یا حادثه ای دچار شکستگی شود و به مرور زمان که استخوان فک می خواهد جوش بخورد امکان اینکه به درستی سر جای خود قرار نگیرد و آندربایت ایجاد کند هست .

۶_ آکرومگالی :

به معنی بزرگ بودن بیش از حد دست ها ، پا ها ، و صورت

۷_ مشکلات تنفسی:

مشکلات تنفسی مثل خرو پف کردن در خواب و تنفس مزمن از راه دهان

۸_ عفونت دهان و دندان ها ، پوسیگی شدید دندان ها ، عدم رعایت بهداشت ،هالیتوسیس

۹_ استفاده نادرست از مسواک و نخ دندان

 تشخیص آندربایت چگونه است ؟ علائم و نشانه های آن چیست ؟

۱_ هم تراز نبودن و قرار نگرفتن دندان ها روی هم به طور صحیح

۲_ قرار گرفتن دندان های پایینی روی دندان های بالایی

۳_ بزرگ نشان دادن صورت در اثر توازن نداشتن سایز و فرم فک به نسبت صورت

۴_ اختلال در گاز زدن و جویدن

۶_ جلو زدگی و به هم ریختگی دندان های فک پایینی

۷_ مشکلات تنفسی از راه بینی

۸_ تورم در سوراخ های بینی و یا آلرژی

۹_ گاز گرفتن گوشت داخل گونه

۱۰_ تومور های داخل دهان یا فک

اگر هر یک از این علائم را مشاهده کردید در سریع ترین زمان به دندان پزشک مراجعه کنید تا دندان ها و حالت فک شما بررسی شود . همینطور شدت آسیب و یا بیرون زدگی فک مورد بررسی قرار گیرد. برای بررسی دقیق دندان پزشک از شما می خواهد تا عکس رادیو گرافی تهیه کنید تا با اطلاعاتی دقیق درمان آغاز شود . در صورتی که بیمار بین ۷ تا ۱۲ سال باشد درمان آسان تر و طول درمان کمتر است . و در سن بالا بخاطر اینکه روند رشد کامل شده است درمان سخت تر است .

درمان آندربایت چگونه است ؟

نحوه ی درمان اندربایت همان طور که گفته شد . بستگی به شدت و همین طور سن بیمار دارد. چند روش درمانی وجود دارد که با هم بررسی می کنیم :

درمان آندربایت در خانه :

در صورتی که آندر بایت شما خفیف باشد نیازی به ارتودنسی نباشد ، می توانید در خانه  و از درمان های خانگی استفاده کنید . می توانید هر روز دو بار و به مدت دو دقیقه مسواک را با خمیر دندان حاوی فلوراید به خوبی روی سطح دندان ها بکشید . مسواک را به طور کامل روی همه ی قسمت های دندان و خط لثه هم بکشید . از موارد تاثیر گذار برای درمان خانگی نخ دندان است که حتما از آن استفاده کنید . در سال حداقل دو بار به دندان پزشکی برای معاینه و شست و شوی درست و اصولی مراجعه کنید.

درمان با ارتودنسی ثابت و یا سایر دستگاه های ارتودنسی :

در صورتی که آندربایت خیلی شدید نباشد می توان از ارتودنسی استفاده کرد . ارتودنسی به دو روش است : ارتودنسی ثابت و ارتودنسی متحرک . از ارتودنسی زمانی استفاده می شود که فرد ۷ تا ۱۲ ساله باشد .

با استفاده از این روش می توانید به چیدن درست و منظم دندان ها کمک کنید . برای انجام ارتودنسی از رشته سیم های نازک مرئی و نامرئی و تجهیزات مختلف دیگر با جنس های متفاوت استفاده می شود . که علاوه بر منظم شدن دندان ها فک پایین را هم به عقب هل می دهد . در واقع با فشار آوردن دندان ها آنها را منظم و فک را جا به جا می کند .

مزیت های درمان ارتودنسی :

۱_ آسان تر شدن تمیز کردن دندان ها

۲_ احتمال پوسیدگی کاهش پیدا می کند

۳_ احتمال مبتلا شدن به بیماری های لثه

۴_ کاهش احتمال شکستن دندان ها

استفاده از سایر ابزار های ارتودنسی اکثرا برای کودکان به کار می رود که هنوز روند رشد دندان های آنها کامل نشده و نباید جراحی شوند البته امروزه کمتر از این روش ها استفاده می شود. به این صورت که ممکن است از چند روش درمانی به طور هم زمان استفاده شود. مثلا :

از وسیله ای برای گسترده کردن فضای فک بالایی وجود دارد که آن را از قسمت داخلی دندان های باالایی قسمت سقف دهان و در عرض قرار می دهند . پس از مدتی سایز عرضی این وسیله توسط دکمه ای تغییر داده و بیشتر می شود ، در نتیجه قوس دندان‌های بالا را بیشتر می‌کند که این امر موجب تغییر پیدا کردن موقعیت قرار گیری دندان‌ های فک بالا و پایین نسبت به هم می‌ شود .

وسیله ی دیگر ماسک صورت برای کشش معکوس است که وسیله‌ی استفاده شده در این روش مشابه با هد بند مخصوص ارتودنسی است. این وسیله به دور سر بیمار بسته می‌شود و به سیم‌های فلزی که به دندان‌های عقبی فک بالا وصل هستند ، متصل می‌شود تا بدین ترتیب ، فک بالا را به سمت موقعیت صحیح هل دهند.

وسیله ی دیگر کاپ چانه است ، کاپ چانه وسیله‌ای است که دور چانه و دور سر قرار می‌گیرد تا با ایجاد فشار به فک در جهت مناسب ، از جلو رفتن بیشتر فک یا رشد آن جلوگیری کند.

درمان آندربایت با جراحی :

بعضی مواقع برای بیماران پیش می آید که علت پدید آمدن آندربایت تعداد زیاد دندان ها است . به این شکل که تعداد دندان های آنها از حد معمول بیشتر و یا بزرگ تر است که باعث به هم ریختگی دندان ها می شود.

در این صورت دندان پزشک از طریق جراحی دندان های اضافی آنها را میکشد و یا اگر دندان ی خیلی بزرگ باشد آن را کشیده و یا آنها را از دو طرف می تراشد تا در صورتی که با بریس ها به عقب هل داده می شوند فضای کافی داشته باشند برای به عقب رفتن تا تحت فشار نشکنند و در صورت کشیده شدن دندانی نا مناسب ، دندانی عادی از طریق لمینت یا کامپوزیت و یا روش های دیگر برای بیمار میکارد .

بعد از آن ارتودنسی را انجام می دهد تا دندان ها منظم و فک پایینی به سمت عقب هدایت شود . البته این روش یعنی جراحی و کشیدن دندان ها در صورتی انجام می شود که بیمار رشد دندان هایش کامل شده باشد . این کار به وسیله ی رشته سیم ها و تجهیزات دیگر انجام می شود و در صورتی که بیمار از رنگ براکت های سیمی خوشش نیاید از بریس های شفاف هم می توان استفاده کرد.

زمان مناسب برای درمان آندربایت چه زمانی است؟

در همه ی سنین می توان آندربایت را درمان کرد اما مناسب ترین زمان برای درمان آن سنین کودکی است یعنی از زمانی که همه ی دندان های اصلی در آمده باشند تا زمانی که رشد آنها کامل شده باشد یعنی حدود ۷ تا ۱۲ سالگی .

هزینه ی درمان آندربایت چقدر است؟

هزینه ی درمان آندربایت بستگی به شدت عارضه و همچنین نوع درمانی که دندان پزشک برای شما در پیش می گیرد متفاوت است .همچنین با توجه به سابقه و تجربه ی ارتودنتیست و محلی که مطب در آن قرار دارد هم می تواند این هزینه کمتر یا بیشتر شود.

از اینکه این مقاله را مطالعه کردید از شما سپاس گذاریم و امیدواریم کمکی در جهت حفظ سلامتی شما کرده باشیم. برای دریافت مشاوره رایگان با مطب خانم دکتر عطیه تقوایی تماس بگیرید .

شریعتی ، بالاتر از سه راه یخچال رو به روی مترو قلهک ، جنب خانه درسا ، پلاک ۱۴۹۵ ، طبقه سوم ، واحد۱۳

شماره تماس : ۰۲۱۲۲۶۴۳۵۶۸

برای دریافت مشاوره رایگان با مطب خانم دکتر عطیه تقوایی تماس بگیرید .

آدرس : شریعتی ، بالاتر از سه راه یخچال رو به روی مترو قلهک ، جنب خانه درسا ، پلاک ۱۴۹۵ ، طبقه سوم ، واحد۱۳ شماره تماس : ۰۲۱۲۲۶۴۳۵۶۸

سوالات متداول

لمینت یا لمینیت دندان روکش بسیار نازکی است که روی دندان های اصلی بیمار قرار می گیرد و هدف آن زیبا تر نشان دادن لبخند است

قیمت هر واحد لمینت دندان از 4 میلیون شروع میشود که متناسب با مواد استفاده شده متغییر می باشد

عمر لمینت از حدود ۷ سال طول می کشد و در صورت خوب نگه داشتن تا ۱۵ سال و حتی بیشتر هم می تواند دوام بیاورد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *